Selectează o Pagină

Alege BCA- o soluție sănătoasă pentru casa ta

Vrei tot ce este mai bun pentru tine și familia ta. Atunci când construiești, este bine să te informezi asupra materialelor folosite și a efectelor acestora asupra sănătății locuitorilor, pe termen lung. Casa ta trebuie să fie o oază de relaxare și sănătate, nu o capcană pentru care plătești rate. Ești dispus să investești într-o locuință trainică, să muncești pentru a le oferi celor cu care împarți  acoperișul un loc sigur, fără pericole. Într-o mare de informații, uneori contradictorii, vrei să alegi corect, astfel încât să-ți protejezi familia.

Citește în continuare, ca să înțelegi de ce BCA-ul este o soluție sigură, sănătoasă și eficientă.

Caracteristici

Principalele avantaje  de eficiență ale BCA sunt cei trei R:reutilizabile, regenerabile și reciclabile.

Blocurile de BCA sunt poroase, deci ușoare, dar pot fi folosite și pentruelemente de zidărie portantă. Normativele naționale cu privire la standardele de proiectare si utilizare a materialelor de construcții (P100-1:2013 si CR 6:2013) recunosc proprietățile BCA ca un material  care poate fi utilizat în realizarea pereților structurali în toate zonele. Ceea ce poate să difere de la un teren la altul, este regimul maxim de înălțime admis al clădirilor. Acesta este dat de valoarea accelerației terenului pentru proiectare. În funcție derezistenta blocurilor de BCA, in categoria pereților structurali se pot realiza clădiri cu parter, P+1, P+2, P+3, până la P+4.Avantajul folosirii BCA în structurile din zidărie portantă este reprezentat de consumurile mai reduse de beton, armaturăși cofraje, față de alte materiale. Poți citi mai multe informații aici.

Construcțiile realizate astfel au un grad ridicat de izolare termică și fonică. Casele din BCA sunt durabile și,în caz de incendiu, nu degajă gaze toxice, materialele folosite fiind inerte la foc.BCA-ul oferă oportunități incredibile de a crește calitatea clădirii și, în același timp, de a reduce costurile organizării de șantier.

Fabricarea BCA-ului folosește doar materiale obișnuite, sigure

Sănătatea unei case începe din faza de proiectare și alegere a materialelor. BCA-ul este produs dintr-un amestec de nisip de cuarț, var, ciment, gips / anhidrit,apă și pastă de aluminiu și este întărit prin expunerea la abur, în autoclave sub presiune, la o temperatură de maxim 120 C0.

Componentele BCA sunt materiale de construcții obișnuite, a căror exploatare nu dăunează mediului.

Nisip- este preferat cel de cuarț, un produs natural, folosit de mii de ani în zidărie, dar și în industria sticlei.Este sursă de dioxid de siliciu și conferă BCA-ului rezistență.

Ciment, Var și Gips- reacționează cu nisipul creând o structură moleculară nouă, rezistentă, dar ușoară. Din punct de vedere chimic, compușii importanți din aceste materiale sunt oxidul de calciu (var nestins) și hidroxidul de calciu (gips).

Apă- Este măsurată foarte precis, în funcție de tipul de BCA care trebuie obținut.

Pastă de aluminiu (0.5%)—Aluminiul are rol de agent de expandare, ajutând la crearea bulelor de aer din blocurile BCA care dau structura specifică. Nu trebuie să ne fie teamă de acest compus, el fiind folosit pe scară largă în industria alimentară (cutii de răcoritoare sau bere, folie pentru alimente).

Procesul de fabricare înseamnă măsurarea atentă a cantităților din fiecare ingredient și amestecarea lor în condiții tehnologice controlate, formând o pastă care e lăsată să crească, formând astfel structura cu bule mici, specifică BCA-ului.  Un bloc de BCA conține 50 – 60% aer, ceea ce explică greutatea redusă și conductivitatea termică scăzută.  După un timp, pasta expandată și ușor întărităeste tăiată cu precizie și apoi pusăpână la 12 ore în autoclave sub presiune pentru a obține produsul final.

Întreg procesul de fabricație este non-toxic, BCA-ul nu se consideră un material de construcții realizat prin ardere, ci un derivat al betonului.

BCA-ul are cel mai mic indice mediu de radioactivitate dintre toate materialele de zidarie

Te poți întreba desigur, ”De ce materiale de construcție conțin materiale radioactive?”

Unele materiale de construcție, cum ar fi gresie, cărămidă, piatră naturală, gips și granit conțin elemente radioactive naturale, provenind din roci, cum ar fi radiu, uraniu și toriu care pot să emită un nivel scăzut de radiații.Aceste elemente naturale se pot descompune în radon, care este un gaz radioactiv.

Cantitățile (dozele) de radiații din materialele de construcție depind de tipul și cantitățile de materiale utilizate. Ce e de reținut este faptul că toate clădirileau o doza redusa de radioactivitate(fie ca vrem sau nu, radioactiviatea se gaseste in tot ceea ce ne inconjoara). Standardul ISO 21931 (ISO, 2010) pentru reducerea impactului asupra mediului al clădirilor vizând îmbunătățirea performanței de mediu a clădirilor, setează standardele internaționale privind evaluarea impactului asupra mediului.

BCAul are un nivel de radiatii mult mai mic decat nivelul de radiatii pe care le primim zilnic din mediul inconjurator.

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Iași au măsurat indicele de mediu de radioactivitate pentru BCA și este mai mic de jumătate (0.22) din nivelul maxim admis (0.5).  si cel mai mic dintre materialele de zidarie.

Rradonul este mai probabil să intre în locuința ta prin fisuri și găuri din fundație (sub casa) sau apă cu puțuri private (ape subterane). Nivelurile ridicate de radon interior pot reprezenta un risc pentru sănătatea umană.Puteți testa clădirea dvs. pentru a vă asigura că există niveluri admise de radon.

Ventilatia naturala este cel mai bun remediu pentru radon.

BCA-ul protejează casele de astfel de probleme deoarece nu favorizează umezeala și infiltrațiile.

BCA este un material eficient și modern

O construcție modernă este sustenabilă și responsabilă față de mediul înconjurător. Casele construite acum trebuie să aibă o durată de viață lungă și să se încadreze în cerințele care privesc ecologia. Producătorii de BCA încearcă să răspundă cât mai inovator în fața politicilor internaționale ”verzi” care solicită materiale mai eficiente din punct de vedere energetic, produse de mai bună calitate, gama de produse diversificate și soluții de construcții integrate. Un astfel de exemplu este un aditiv care reduce consumul de apă.

BCA-ul este un material preferat de constructori pentru calitățile sale, lucru dovedit și de rata de creștere a pieței la nivel mondial, estimată să crească de la 18 miliarde $ in 2019 la peste 25 mld. $ până în 2025.

 

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

BCA- o soluție modernă pentru o casă eficientă energetic

BCA- o soluție modernă pentru o casă eficientă energetic

Când construiești, o faci cu gândul la următoatele decenii și la bunăstarea familiei tale, pe termen lung. Pe lângă rezistența și siguranța construcției, dimensiunea de eficiență capătă din ce în ce mai multă importanță, într-o lume în care resursele naturale sunt din...

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

În construcții e ca în sănătate: experții spun că este mai bine să previi, decât să tratezi. Deoarece România este o zonă cu o activitate seismică demnă de luat în seamă, cutremurele sunt un subiect de discuție atunci când construim sau consolidăm o casă. Legi și...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII