Selectează o Pagină

Construiește-ți viitorul în casa de mâine

Se discută extrem de aprins în această perioadă despre sustenabilitate, despre cum putem folosi în mod inteligent resursele pe care le avem la dispoziție. În cadrul curentului ecologic au apărut și casele care prin design și prin materialele folosite reduc eliminarea noxelor și care, prin reciclare, devin autosustenabile.

Aceste locuințe sunt încă departe de a deveni o normă. Ele sunt încă o excepție. Pe de altă parte, o locuință prietenoasă cu mediul înconjurător nu este una neapărat făcută din materiale ecologice. Este suficient să ne gândim la casele din lemn care prin folosirea materiei prime afectează în mod direct mediul înconjurător. Important este ca indiferent de materialele alese acestea să nu devină un risc pentru natură.

Ce putem face?

Un răspuns mereu la îndemână este să construim inteligent, adică să ne îndreptăm atenția spre soluții inovatoare, spre materiale care nu au impact negativ asupra mediului. Pe scurt, să construim gândindu-ne la viitor. Asta înseamnă să avem în minte și viitorul copiilor noștri, să le oferim cel mai sănătos mediu posibil în care ei să se dezvolte. Înseamnă ca aceste materiale să fie durabile.

O clădire verde utilizează materiale ecologice sau reciclabile și datorită designului și tehnologiei folosite reduce consumul amprenta de carbon, dar și impactul negativ asupra mediului. Chiar dacă nu putem bifa întotdeauna toate aceste condiții, este bine să le avem mereu în vedere și, pe cât posibil, să atingem cât mai multe din aceste puncte.

Informația e strategie

Aerul este unul dintre izolatorii cei mai buni. Gazul inert este probabil cel mai mult folosit în fabricarea geamurilor de tip termopan pentru că are calități similare. Betonul celular autoclavizat are o structură celulară cu un conținut de aer ridicat tocmai pentru că urmărește același principiu de izolație.

Pentru un consum redus de energie trebuie să avem în vedere alegerea unor materiale care izolează termic și, unde e posibil, folosirea pentru încălzire a surselor regenerabile, adică instalații solare, fotovoltaice, centrale eoliene sau pompe de caldură. Modul în care se repartizează agentul termic poate fi în sine un element cheie. Refolosește materialele. Transformă gunoiul organic în biomasă. Orientează-ți clădirea pentru a obține maximum din expunerea la soare. Calculează parametrii ideali pentru o casă ideală.

Astfel, alegerea unor soluții moderne se dovește nu doar una eficientă, ci inteligentă pe termen lung. Pare simplu, pentru că e: o strategie pentru o locuință sustenabilă nu înseamnă decât să ai informațiile corecte cu care să o gândești.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Podul casei tale, o mansardă cu stil

Podul casei tale, o mansardă cu stil

Ți-aduci aminte poate de verile lungi petrecute la bunici și de curiozitatea cu care ai fi vrut să investighezi fiecare colțișor din vechea gospodărie. Și dacă era vreun loc interzis, înfricoșător și interesant totodată atunci trebuie să fi fost podul bătrân mereu...

Izolația fonică. Izolația termică. Izolația eficientă.

Izolația fonică. Izolația termică. Izolația eficientă.

O casă spațioasă, proaspăt finisată, în care când intri încă mai simți mirosul de vopsea – ce-ți lipsește? E de înțeles că e greu să te concentrezi pe latura tehnică a apartamentului perfect pe care îl cauți de luni bune sau pe care îl ai, dar vrei să-l faci și mai...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII