Selectează o Pagină

Cum putem reduce amprenta de carbon a casei noastre?

Cu fiecare respirație eliberăm în atmosferă dioxid de carbon (CO2). Acesta este un proces natural, însă CO2 e considerat un gaz cu efect de seră care, produs în exces, duce la încălzirea globală. Problema vieții moderne este că întreaga noastră existență (construcții, transport, alimente, călătorii, tehnologie, etc.) creează cantități enorme de gaze poluante. Este de datoria noastră, pentru a proteja mediul înconjurător, să încercăm să reducem aceste emisii la minimul posibil și să căutăm alternative sustenabile.

Ce este amprenta de carbon?

Prin denumirea generică de amprentă de carbon este desemnată întreaga cantitate de gaze cu efect de seră produse pentru a susține, direct și indirect, stilul de viață și activitățile unei persoane. Amprentele de carbon sunt de obicei măsurate în tone echivalente de CO2, în perioada unui an, și pot fi asociate cu o persoană, o organizație, un produs sau chiar un eveniment.

Cum putem reduce amprenta de carbon a casei noastre?

Norme europene

De anul acesta a intrat în vigoare aprobarea exclusivă a clădirilor NZEB (clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero), deci cu o performanță energetică cât mai bună, folosind surse de energie regenerabile și reducând consumul pe cât posibil.

Evaluarea unei clădiri pentru a  primi această clasificare va include, de asemenea, factorii de emisie de CO2 pe care îi putem aproxima cu amprenta de carbon. În punerea în aplicare a directivei, statele membre ar trebui să determine nivelurile optime, din punctul de vedere al costurilor, ale cerințelor privind performanța energetică. Prin urmare, costurile măsurilor de eficiență energetică (și astfel ale opțiunilor de atenuare a emisiilor de carbon) trebuie evaluate pe timpul duratei de viață preconizată a clădirii.

Cum se calculează amprenta de carbon a unei case?

Din definiția anterioară deducem că amprenta de carbon a unei case constă în amprenta inițială (la construire) și amprenta anuală, dată de utilizarea ei.

Amprenta de carbon inițială este formată din degajările de gaze cu efect de seră pentru a crea materialele din care se va construi casa, transportul lor la șantier, precum și realizarea efectivă a construcției.

Amprenta anuală este dată de exploatarea locuinței și de alegerea soluțiilor de încălzire, ventilație, producere a energiei, electrocasnice, sistem de iluminat și calitatea izolației.

Pentru a evalua amprenta de carbon a casei este important să se evalueze energia consumată, sursele din care provine și să se caute alternative cât mai sustenabile.

Cum reducem amprenta de carbon a casei noastre?

O casă sustenabilă și cu o amprentă de carbon cât mai mică începe din faza de proiectare. Dimensiunile, materialele, tehnologiile folosite, chiar și alegerea echipei de constructori, toate au o contribuție la valoarea totală a amprentei.

Un studiu din UK publicat în The Guardian a estimat că pentru construirea unei case noi se degajă aproximativ 80 tone de CO2, distribuite astfel:

  • Pereți 60%
  • Elemente de susținere din cherestea 14%
  • Conducte și țevi 9%
  • Podele 5%
  • Acoperiș 5%
  • Panouri fotovoltaice 3%
  • Altele 4%

Cum putem reduce amprenta de carbon a casei noastre?

Construiți cu BCA și materiale naturale

Întrucât pereții sunt responsabili de cea mai mare parte a amprentei de carbon a unei case, alegerea BCA față de alte materiale duce la o reducere cu 50% a amprentei de carbon datorată acestui factor, ceea ce înseamnă că este un material mai prietenos cu mediul, iar procesul de fabricare nu implică arderi.

BCA-ul ajută și la reducerea amprentei de carbon din exploatarea casei deoarece izolează excelent casa, reducând consumul de energie pentru climatizare având proprietăți excelente de izolare, se pretează pentru o casă pasivă.

Cu cât materialele folosite pentru construcție sunt mai naturale și mai puțin procesate, cu atât casa are o amprentă de carbon mai mică.

Studiați consumul energetic al fiecărui obiect din casă

Odată ridicată construcția, pentru un trai sustenabil și cu respect pentru mediul înconjurător este important să alegem soluții electrocasnice cât mai economice. Verificați clasa energetică a tuturor dispozitivelor achiziționate.

Acordați o atenție deosebită sistemelor de încălzire și răcire folosite în locuință și alegeți termostate automate pentru a menține confortul termic în timp ce economisiți energia. Dacă construiți o casă nouă optați pentru un sistem care să recicleze și să recircule agentul termic.

Deconectați toate aparatele pe care nu le folosiți, utilizați exclusiv iluminarea cu LED care poate economisi până la 90% din energia necesară becurilor incandescente.

Cum putem reduce amprenta de carbon a casei noastre?

Alegeți energia verde

Deși producerea panourilor fotovoltaice este un proces cu o amprentă de carbon mare, utilizarea lor ajută reducerea substanțială a acesteia în timp, eliminând necesitatea combustibililor fosili.

Atenție la transport

Transportul este o activitate poluantă și care crește amprenta de carbon a fiecăruia dintre noi. Dacă alegem să construim departe de oraș, trebuie să adăugăm la calculul amprentei de carbon și transportul de materiale și muncitori pe perioada șantierului. După darea în exploatare, este bine să folosim vehicule electrice, hibride, sau transportul în comun pentru a avea o amprentă de carbon mai redusă.

Renovați locuințele vechi

În final, rămâne întrebarea ce este de făcut în cazul locuințelor existente? Cum se poate reduce amprenta de carbon pentru casa pe care deja o avem.

Studiul anterior menționat a demonstrat că este foarte ușor să reducem amprenta de carbon printr-o renovare care să vizeze în primul rând izolarea temeinică a acesteia, mai ales în ce privește pereții exteriori și ferestrele, înlocuirea surselor de climatizare și o atenție sporită la electrocasnice. Mai mult, o renovare are o amprentă de carbon mult mai mică decât o construcție nouă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

În construcții e ca în sănătate: experții spun că este mai bine să previi, decât să tratezi. Deoarece România este o zonă cu o activitate seismică demnă de luat în seamă, cutremurele sunt un subiect de discuție atunci când construim sau consolidăm o casă. Legi și...

Alege BCA- o soluție sănătoasă pentru casa ta

Alege BCA- o soluție sănătoasă pentru casa ta

Vrei tot ce este mai bun pentru tine și familia ta. Atunci când construiești, este bine să te informezi asupra materialelor folosite și a efectelor acestora asupra sănătății locuitorilor, pe termen lung. Casa ta trebuie să fie o oază de relaxare și sănătate, nu o...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII