Selectează o Pagină

Secundare, dar esențiale. Ce trebuie să știi despre baie și bucătărie

Ești vreun master chef nedescoperit? Ia-ți hotă și cuptor electric. Adori sfârșitul zilei într-o baie caldă, acompaniat de un pahar de vin roșu? Ai grijă unde pui mașina de spălat! Cuțitele sunt utile, dar n-ai nevoie să fie atât de ascuțite. Cabina de duș instalată direct în pardosea cu perete de sticlă arată bine, dar poate să-ți creeze probleme, mai ales dacă stai la bloc. Să discutăm – deci – despre două încăperi pe cât de secundare, pe atât de importante.

Spre deosebire de camera de zi, dormitoarele, holul, balconul, baia și bucătăria au valențe diferite. Baia este o încăpere în conflict aproape permanent cu umezeala. Soluția ideală o reprezintă finisarea cu materiale moderne, care nu doar izolează, ci și lasă aerul să circule.

Plăcile MDF (plăci fibrolemnoase cu densitate medie) reprezintă o variantă de luat în considerare atât pentru că rezistă la umiditate, cât și pentru ușurința cu care se curăță. Există, desigur, o serie lungă de gleturi și vopsele care promit un efect de izolație și cu care te ții departe de mucegai și alte probleme specifice.

Poate că nu la același nivel, dar și în bucătărie umezeala și, respectiv, scurgerile de apă accidentale pot crea probleme – mai ales pe termen lung. O izolație suplimentară este de preferat și în această situație.

Finisarea clasică cu plăci ceramice rămâne o soluție preferată pentru simplul motiv că acestea sunt impermeabile și au un raport calitate-preț bun. Există ceva mai mult decât problema estetică în cazul faianței și anume rosturile. Spațiile unde se întâlnesc plăcile atât pe plan plat cât și pe cel perpendicular sunt de regulă locurile pe unde se inflitrează apa și unde apare mucegaiul prima dată.

Un strat suplimentar de protecție în fața riscurilor specifice spațiilor de acest fel este recomandat, mai ales că asta înseamnă folosirea unor materiale inovative de ultimă generație. Și dacă tot ai decis să faci o renovare pragmatică, atunci ar fi bine să te gândești să proiectezi întreaga lucrare în același ton. Folosirea unor pereți poroși care să lase încăperea să respire cum este betonul celular autoclavizat te va ajuta să previi situații neplăcute pe termen lung. Vrei să îmbraci cada într-un perete aparent, să închizi un colț din bucătărie în mod elegant? Folosește soluții inovative în ton cu restul spațiului.

Ai să observi că materialele din aceeași categorie lucrează mult mai bine din punct de vedere termic, fonic, mecanic când sunt folosite împreună, îndeosebi la îmbinări.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Cum să zugravești singur

Cum să zugravești singur

Ai achiziționat apartamentul pe care ți-l doreai sau îți dorești un upgrade la casa în care locuiești și vrei să dai un plus de culoare pentru că vrei să înveselești atmosfera. Ai pus ochii pe o mobilă nouă, dar parcă mai trebuie ceva... Așa că te decizi să zugravești...

Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la BCAdecasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care ți l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII